środa, 17 lutego 2021

Zrób sobie domowy ser...


Dzisiejszy kącik kulinarny zachęca do zrobienia niezwykle interesującego sera, który przypomina mozzarellę. Każdy może sobie w domowym zaciszu wyprodukować to cudo, a na fotografii moje osobiste dzieło serowe. W trakcie procesu produkcyjnego można dorzucić różne różności i stworzyć ser dosmaczony: pieprzowy, szczypiorkowy, paprykowy - ogranicza nas tylko fantazja.
Ser powstał na podstawie propozycji przedstawionej w tym filmiku (z małymi modyfikacjami):


Składniki:

- 1 l mleka 3,2% - kupione w sklepie w butelce - świeże
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli

Serek wyszedł pyszny! Delikatny, mleczny i co najważniejsze jest banalnie prosty do wykonania. Należy się wcześniej zaopatrzyć w chustę serowarską lub użyć gazy/bawełnianej ściereczki; przyda się też mała forma serowarska; chustę i formę można kupić na allegro za śmieszne pieniądze.

Polecam i smacznego 🙂

8 komentarzy:

  1. Takiego nie robiłam, ale lubiłam produkować tzw. ser smażony z kminkiem, niestety teraz sery jakieś inne, chyba że kupię od baby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sera smażonego z kminkiem nie znam :) No ser od baby to wiadomo, że dobry jest :)

      Usuń
  2. Robię co jakiś czas i lubię - w termomisiu jest wszystko łatwiejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termomisia niestety nie posiadam, ale wiem, że cuda potrafi zrobić :)

      Usuń
  3. Mam w planach kiedyś zrobić :) Może w końcu zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm nawet by się zjadło taki domowy serek :)

    OdpowiedzUsuń

KTO POSTY KOMENTUJE TEN POMNIKI, DLA POTOMNYCH, ZE SŁÓW BUDUJE :)