niedziela, 20 września 2015

Diabelskie ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i nutą likieru Malibu...

Czekoladowe ciasto z kremem kokosowym i nutą likieru Malibu

Czekoladowa rozpusta i kokosowe marzenie dla każdego łasucha i wielbiciela czekolady i smaku kokosowego. To ciasto zajmuje na mojej liście jedno z pierwszych miejsc. Doskonałe do aromatycznej, czarnej kawy. Wystarczy mały kawałeczek, by popaść w zachwyt i stracić rozum buszując w czekoladowej krainie rozkoszy. Diabelskie ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i nutą likieru Malibu wiedzie nas wprost do kulinarnego raju: czarne jak smoła, a w środku przepyszny krem, no i ta polewa…

Inspirowałam się przepisem pochodzącym ze strony: http://www.mojewypieki.com

Składniki na ciasto czekoladowe:
55 g gorzkiej czekolady 70%
85 g kakao
200 ml wrzącej wody
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
150 g cukru pudru
50 g brązowego cukru (można zastąpić cukrem pudrem)
2 duże jajka (temperatura pokojowa)
250 ml mleka kokosowego (temperatura pokojowa)

Kakao i połamaną na kostki czekoladę wrzucam do miski i zalewam wrzącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej masy. Całość studzę. Mąkę, sodę, proszek i sól przesiewam i mieszam w kolejnej misce. Cukier puder i brązowy mieszam mikserem i dodaję do nich roztopione masło. Krótko miksuję i dodaję jajka, jedno po drugim; miksuję do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Powoli wlewam mleko kokosowe i dokładam przestygniętą masę czekoladowo-kakaową (na przemian); miksuję. Dodaję suche składniki i krótko miksuję, by połączyły się ze sobą.
Wykładam papierem do pieczenia (tylko dno) blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm (może być okrągła lub kwadratowa o zbliżonych wymiarach); wylewam na nią gotową masę i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (grzanie góra i dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być nieco dłuższy; należy patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i studzę; można upiec dzień wcześniej.

Składniki na krem kokosowy:
około 200 ml śmietanki do ubijania 30% (mały kubeczek)
500 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
szklanka wiórków kokosowych
około 5 łyżek likieru kokosowego Malibu (można dodać więcej ;))

Krem można zrobić z połowy porcji.

Śmietanka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję serek mascarpone i delikatnie mieszam. Następnie dorzucam wiórki, cukier puder oraz likier i mieszam mikserem do połączenia się składników.
Ciasto kroję długim nożem wzdłuż i przekładam kremem kokosowym. Na wierzch wykładam polewę. Blaty ciasta można skropić likierem Malibu przed nałożeniem kremu.

Składniki na polewę czekoladową:
100 ml mleka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady 70%

Mleko kokosowe wlewam do garnuszka i doprowadzam do wrzenia; zdejmuję z kuchenki i dorzucam do niego połamaną czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, błyszczącej masy. Studzę ją do temperatury pokojowej i wykładam na ciasto. Można ją artystycznie „podrapać” patyczkiem do szaszłyków w celu uzyskania fantazyjnych wzorów. 
Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Poza tym samo ciasto, bez kremu, również jest pyszne. Krem można wykorzystać do innych ciast, podobnie jak polewę.

Smacznego :)

I oczywiście krótka fotorelacja:
Ciasto wyłożone na blachę, gotowe do pieczenia
W piekarniku...
Przełożone kremem kokosowym i polane polewą
Kawałeczek słodkości w towarzystwie ziaren kawy
Grafika: Eve Daff

26 komentarzy:

  1. No, kochana czekałam na to cudo i już patrząc na zdjęcie wiem, że jest niebiańsko pyszne, więc nie wiem czemu nazwałaś je diabelskie... Ja nazywam takie pyszności ORGAZM W GĘBIE . Jestem leniwa w kuchni, ale zrobię na jakąś okazję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diabelskie, bo kusi i skusi prawie każdego ;) A zrobić warto - wystarczy mały kawałek, a goście będą wniebowzięci :D

      Usuń
  2. Ta nuta likieru z Malibu mi się podoba, zwłaszcza, że można dodać więcej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy facet się cieszy jak ciasto ma alkohol we wnętrzu ;)

      Usuń
  3. To kiedy mam do Ciebie przyjechać ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chcesz się załapać na ciasto to trzeba się wcześniej zapowiedzieć, potem to już tylko zostają wspomnienia, a poza tym krzyczałaś, że nie jesz słodkiego ;)

      Usuń
    2. Oj tam nie jem , nie jem ... nie powinnam jeść :)

      Usuń
    3. Jak każdy - cukier to przecież samo zło :D

      Usuń
  4. Tego cuda jeszcze nie piekłam, ale wczoraj popełniłam wg przepisu z tej samej strony sernik na spodzie z orzechami i kruche ze śliwkami i mielonymi migdałami. Goście byli zachwyceni. :) :)
    Muszę kiedyś wypróbować to, co Ty zrobiłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tej stronie są świetne przepisy; nic tylko piec :D

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie! :) Uwielbiam kokosowy smak i czekoladę...

    OdpowiedzUsuń
  6. To po prostu musi być dobre! Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności ;)

    https://niekulturalnakulturalnie.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cienia wątpliwości jest dobre :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Rozpusta czekoladowa podbarwiona kokosem :)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smacznie i choć nie jem takich pyszności to jednak lubie sobie popatrzeć :) a ładnie wyrosło i przełożenie w moim smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam patrzeć na takie słodkości, ale zdecydowanie bardziej wolę jeść :)

      Usuń
  9. A nie lepiej po prostu...popić likierem?;)

    ps wygląda bardzo dobrze.Chyba zrobię na swiąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście popijać również można :)

      Usuń
  10. Every weekend i used to go to see this website, as i want enjoyment, as this this web
    site conations actually good funny information too.

    OdpowiedzUsuń

KTO POSTY KOMENTUJE, TEN POMNIKI, DLA POTOMNYCH, ZE SŁÓW BUDUJE :)