Dzisiejszy kącik kulinarny zachęca do zrobienia niezwykle interesującego sera, który przypomina mozzarellę. Każdy może sobie w domowym zaciszu wyprodukować to cudo, a na fotografii moje osobiste dzieło serowe. W trakcie procesu produkcyjnego można dorzucić różne różności i stworzyć ser dosmaczony: pieprzowy, szczypiorkowy, paprykowy - ogranicza nas tylko fantazja.
Ser powstał na podstawie propozycji przedstawionej w tym filmiku (z małymi modyfikacjami):
Składniki:
- 1 l mleka 3,2% - kupione w sklepie w butelce - świeże
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli
Serek wyszedł pyszny! Delikatny, mleczny i co najważniejsze jest banalnie prosty do wykonania. Należy się wcześniej zaopatrzyć w chustę serowarską lub użyć gazy/bawełnianej ściereczki; przyda się też mała forma serowarska; chustę i formę można kupić na allegro za śmieszne pieniądze.
Polecam i smacznego 🙂
Takiego nie robiłam, ale lubiłam produkować tzw. ser smażony z kminkiem, niestety teraz sery jakieś inne, chyba że kupię od baby...
OdpowiedzUsuńSera smażonego z kminkiem nie znam :) No ser od baby to wiadomo, że dobry jest :)
UsuńRobię co jakiś czas i lubię - w termomisiu jest wszystko łatwiejsze :)
OdpowiedzUsuńTermomisia niestety nie posiadam, ale wiem, że cuda potrafi zrobić :)
UsuńMam w planach kiedyś zrobić :) Może w końcu zrobię :D
OdpowiedzUsuńSzybka i prosta robota :)
UsuńHmm nawet by się zjadło taki domowy serek :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, nie ma z nim dużo roboty :)
Usuń